איחוד משפחות, למעשה, מהווה הליך הגירה הנעשה על ידי בני משפחה של אזרח מדינה מסוימת. מטרת ההליך היא לאפשר מימוש אחת הזכויות הבסיסיות של אדם, אך יחד עם זאת, גם לשמור על זכות המדינה להגביל את היקף ההגירה. מדינות רבות בעולם מתירות לקיים הליך איחוד משפחות בתנאים כאלה או אחרים.
במדינת ישראל ההליך הינו מורכב ושונה מזה המקובל ברוב מדינות העולם. הקריטריון ההכרחי לקיום ההליך הוא סוג הקרבה בין בן משפחה הלא יהודי לבין אזרח ישראלי. רק ילדים, נכדים, נינים ובן/ת זוג של אזרח ישראלי יכולים לבדוק את זכאותם להסדרת מעמד בישראל. נדגיש, כי הורים לאזרחים ישראלים אינם כלולים ברשימה זו. עם זאת, מדינת ישראל תתיר להורים שאינם יהודים להסדיר את מעמדם במצבים מיוחדים בלבד, כגון הורים שהתאלמנו מבן/ת זוג יהודי/ה והורים קשישים ובודדים, והכל בתנאי שיעמדו בכל הקריטריונים והדרישות על פי נוהלי משרד הפנים.
לדוגמה, אחד ההורים של אזרח ישראלי אינו יהודי (ואינו בן/בת או נכד/ה של יהודי, כי אז הוא היה זכאי לקבל אזרחות ישראלית על פי חוק השבות – דור שלישי, אף שאינו יהודי על פי ההלכה). במקרה זה, כאמור, ההורה אינו זכאי לקבלת אזרחות ו/או איחוד משפחות. עם זאת, בהתקיים מספר תנאים על פי הנוהל הרלוונטי של משרד הפנים, יכול שיתאפשר איחוד משפחות על דרך הכרת ההורה כ-"הורה קשישי ובודד". התנאים העיקריים וההכרחיים הינם:
נדגיש, כי מדובר בהליך מורכב, אשר דורש ידע משפטי נרחב והיכרות עם נוהלי משרד הפנים. כמו-כן, נציין, כי קיימת מגמה כללית שלא להטיב עם המבקשים להסדיר מעמד בישראל ובייחוד עם אלה שמוצאם הוא ממדינות ברית המועצות לשעבר. על כן, מומלץ ביותר להתחיל את ההליך עם ליווי עורך דין מנוסה בתחום האזרחות ומשרד הפנים.
ההליך הינו מדורג ומתפרש על פני מספר שנים. תחילה ניתנת אשרת כניסה מסוג ב/1 או ב/2 (תלוי בגיל הורה במועד הגשת הבקשה) לתקופה של עד שנתיים. הדבר מאפשר כניסה לישראל ומגורים כאן. בתום השנתיים הראשונות ניתן להתחיל את הליך קבלת האזרחות הישראלית (בהרחבה על נושא זה ).
כמו-כן, כאמור, קיימת אפשרות לקבלת אזרחות ואיחוד משפחות במקרה של הורה אלמן/ה מבן/ת זוג יהודי/ה. התנאי ההכרחי הוא, כי המבקש לא ניהל / מנהל מערכת זוגית אחרת מאז שהתאלמן. עם זאת, גם אם יש / היה להורה בן/ת זוג אחר/ת, במקרים מסוימים, ניתן להגיש בקשה להסדרת מעמד כהורה קשיש ובודד או מטעמים הומניטריים (בהרחבה").
מכל מקום, דעו שהממסד אינו מעוניין לפתוח את שערי המדינה לכניסת זרים שאינם יהודים. כתוצאה מכך, נציגי משרד הפנים פוסלים על לא מעט בקשות. על כן, ליווי עורך דין המתמקצע בתחום האזרחות ומשרד הפנים הינו הכרחי, שכן, ללא עורך דין, הסיכויים להישג התוצאה המיוחלת הינם הקלושים ביותר, בייחוד במקרים מורכבים.
משרד עורכי הדין ונוטריון ELAL LAW, מהוותיקים והמובילים בתחום, ילווה אותכם במקצועיות ובמסירות לאורך כל ההליך!
תרשמו ליעוץ משפטי מותאם אישית וקבלו סיוע משפטי מקיף: